Снимка: БулфотоУчени от Австралийския национален университет установиха, че тютюнопушенето ежедневно убива

...
Снимка: БулфотоУчени от Австралийския национален университет установиха, че тютюнопушенето ежедневно убива
Коментари Харесай

Навременното спиране на цигарите може да предотврати преждевременна смърт

Снимка: Булфото

Учени от Австралийския народен университет откриха, че тютюнопушенето всекидневно убива към 17 души в страната, които умират в резултат на свързани с нездравословния табиет сърдечни пристъпи, инсулти и увреждания на сърдечносъдовата система, заяви Юрик алърт, представен от Българска телеграфна агенция.

Широкомащабното 7-годишно проучване е обхванало 190 хиляди пушачи и непушачи. Оказало се, че годишно в резултат на нездравословния табиет умират над 6400 австралийци. При това всяка година в лечебни заведения в резултат на тютюнопушене постъпват над 11 000 души, т.е. всекидневно се записват 31 хоспитализации.

Специалистите заключили, че в случай че пушач се откаже от цигарите, преди да е навършил 45-годишна възраст, рискът за него от сърдечносъдови заболявания понижава с 90%.

По думите на учените, за пушачите рискът от гибел в резултат на сърдечносъдови заболявания е 3 пъти по-голям, в сравнение с за хората, които в никакъв случай не са пушили.Освен това за пушачите рискът от сърдечен припадък, инсулт и сърдечна непълнота е 2 пъти по-голям, а от развиване на гангрена - 5 пъти по-голям.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР